Radio Interesse Stam

De Radio Interesse Stam van scoutinggroep Agger Martini is ontstaan uit de organisatie van de JOTA, de Jamboree On The Air. Leden van de Agger Martini Groep hebben, samen met zendamateurs uit Maartensdijk en omgeving, de JOTA gedurende vele jaren georganiseerd. Inmiddels zijn enkele leden van de AMG ook zendamateur geworden, zijn de jota amateurs lid geworden van AMG en studeren leden voor de licentie. Daarnaast bestaat er bij een aantal leden van de groep belangstelling voor electronica, voor computers en zaken die daar mee samen hangen. De leden van de Radio Interesse Stam van de AMG proberen dit te ondersteunen en organiseren hiervoor activiteiten. Inmiddels is aan onze RIS afdeling een clubcall verleend: PI4AMG. Met deze clubcall organiseren we allerlei zendactiviteiten en vossenjachten met als jaarlijks hoogtepunt de JOTA/JOTI.
 

JOTA
De JOTA wordt wereldwijd gehouden in het derde volle weekend van oktober. De opbouw begint normaal al minimaal op de vrijdag voorafgaand. Veel van de eerste voorbereidingen vinden al maanden van tevoren plaats. Op zaterdag is het open huis voor alle scouting speltakken, maar ook voor alle belangstellende buitenstaanders. Het ‘soldeerproject’ voor de scouts is een vast terugkerende activiteit. De zaterdagmorgen en middag zullen ook bevers, scouts, welpen en kabouters proberen om radiocontacten te leggen. Zaterdagavond is traditioneel de avond waarop groepen in de regio elkaar bezoeken, met name voor de explorers en de stam en een radio vossenjacht houden. Tot in de late uurtjes worden veel Nederlandse en vooral buitenlandse verbindingen gemaakt. Internet staat sterk in de belangstelling en we proberen via Internet contacten te leggen. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van www.qrz.com voor info over de net gewerkte amateur ergens op de aardbol. En dan zondag in de rustige vroege uren nog even “over de grens” (Japan…???) en rond 14.00 uur afbreken.

Gerrit pb1pch heeft op zijn site een link naar wat mooie foto’s, kijk op www.pi4amg.nl

 

ZENDEN
De meeste leden van de RIS zijn zendamateur. En als ze het nog niet zijn: dan worden ze het misschien wel.


COMPUTERS
Maar ook als het zenden je niet interesseert, dan kun je bij de RIS terecht. We onderhouden het computerpark van de scoutinggroep. We zorgen dat er van Internet gebruik gemaakt kan worden. We hebben internet via de kabel, niet heel erg snel maar 3100kbps halen we wel. En we leren elkaar op die manier ook hoe je met een computer om kunt gaan. Het gebouw is voorzien van een netwerk dat hierop aansluit.

KNUTSELEN
We hebben professionele vossenjachtontvangers gemaakt. Die ontvangers gebruiken we voor de speltakken, waarvoor we regelmatig een radio-vossenjacht organiseren. Een erg leuke activiteit voor alle leeftijden. Want waar zou die pieper nu weer verstopt zitten? Vooral tijdens de JOTA zullen ze druk bezet zijn! Ook de activiteiten rond amateurtelevisie vanuit het clubhuis en op rare locaties worden steeds uitgebreid.Mail voor de RIS van de Agger Martini Groep kan gestuurd worden naar: PI4AMG@amsat.org of naar pb0aob@amsat.org